Καλοκαιρινές διακοπές παρέα με τα Gadget: Τι να προσέξετε!
Ακόμη κι αν το budget μας αρκεί μόνο για μια… μικρή απόδραση, οι σκέψεις γύρω από αυτήν, αλλά και το τι πρέπει να πάρουμε μαζί μας, σίγουρα θα μας φτιάξουν τη διάθεση… έστω και προσωρινά.
Ακόμη κι αυτό, βέβαια, είναι σημαντικό για τις «δύσκολες» μέρες που ζούμε…
Τι γίνεται όμως με τις τεχνολογικές μας αναζητήσεις;
Ποια gadgets πρέπει να πάρουμε μαζί μας στις διακοπές και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να τα… χαλάσουμε.
Δείτε μερικές «συμβουλές» για τη χρήση των συσκευών μας στην παραλία:
Με το… tablet στην ξαπλώστρα
Φαίνεται ότι τα tablets (ή και τα απλά eReaders αν τα προτιμάτε) αποτελούν μία καλή λύση για… διάβασμα στην παραλία στη θέση των παραδοσιακών βιβλίων. Αν μη τι άλλο, είναι και πιο βολικά από τα (αρκετά πιο ογκώδη) laptops, τα οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, θα δυσκολευτείτε να μεταφέρετε στην.. τσάντα θαλάσσης σας.
Και με δεδομένο ότι μπορεί να έχετε μία σύνδεση Internet στο κινητό σας παντού, σκεφτείτε ότι σας δίνεται η επιπλέον δυνατότητα, μέσω tethering, να συνδέσετε την ταμπλέτα σας στο Internet, για άνετο σερφάρισμα σε αρκετές ίντσες από την… παραλία – αν δε θέλετε να ξεχνάτε όπου και αν βρίσκεστε την επαφή με τους φίλους σας αλλά και τα νέα της ημέρας. Κι αν είστε και σε οργανωμένη παραλία, με Wi-Fi, ξαπλώστρες και ένα freddo στο τραπεζάκι, τότε μάλλον μιλάμε για τον «παράδεισο».
Τα tablet και το φως του… ήλιου
Κάτι, πάντως, που πρέπει να θυμάστε αν πάρετε μία ταμπλέτα μαζί σας στην παραλία, είναι ότι ίσως δυσκολευτείτε στην ανάγνωση, σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Αν τα γυαλιά σας είναι πολωμένα -και θα πρέπει να είναι για τη μέγιστη ασφάλεια των ματιών σας- ίσως η οθόνη σάς μοιάζει πολύ σκούρα κατά την ανάγνωση.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να περιστρέψετε την ταμπλέτα κατά 90 μοίρες και να δείτε αν αυτό σας βοηθήσει – χάρη στον τρόπο που λειτουργούν τα πολωμένα γυαλιά ηλίου και τον τρόπο που τα εικονοστοιχεία είναι τοποθετημένα σε μία ταμπλέτα, θα μπορούσε αυτή να είναι πολύ πιο ευανάγνωση σε landscape mode αντί για portrait – ή το ανάποδο.
Κάντε τις δοκιμές σας για να δείτε τι σας βολεύει και σας διευκολύνει περισσότερο. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς το πρόβλημα που δημιουργεί το φως του ήλιου στις έγχρωμες οθόνες. Μπορείτε, βέβαια, να αγοράσετε μία αντιθαμβωτική προστασία οθόνης για να γλυτώσετε από τις αντανακλάσεις, αν, όμως, ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό, ίσως και πάλι να έχετε κάποιες μικρές δυσκολίες.
Άμμος και νερό vs Gadgets
Θα πρέπει, επίσης, να προστατεύσετε τη συσκευή σας (όποια κι αν είναι αυτή, από ένα tablet έως ένα κινητό ή ένα MP3 player) από «αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες» στην παραλία, όπως η άμμος και το νερό.
Αν και υπάρχει πάντα η περίπτωση να χρησιμοποιήσετε μία πλαστική σακούλα με μερικές… τρύπες για τα ακουστικά ας πούμε, η αγορά βρίθει αδιάβροχων θηκών και σίγουρα μπορείτε να βρείτε μία που να ταιριάζει στο… budget ή το κινητό σας.
Κι αν συμβεί «ατύχημα»;
Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, πάντως, με τα gadgets σας, πάντα μπορεί να έρθει εκείνη η άτυχη στιγμή που η συσκευή σας θα πέσει στην άμμο ή -ακόμη χειρότερα- στο νερό. Να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη «γλυτώσετε»:
- Αν έχει μπει άμμος σε κάποια από τις γωνίες ή τα ανοίγματα της συσκευής σας, ο καλύτερος τρόπος για να την καθαρίσετε είναι με ένα μικρό κουτάκι πεπιεσμένο αέρα. Φυσήξτε στο σημείο που έχει εισχωρήσει η άμμος και θα δείτε ότι η περισσότερη θα βγει εύκολα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη συσκευή σας.
- Αν πάλι έχουν έρθει τα… χειρότερα και έχει πάρει υγρασία, μία «έξυπνη» λύση είναι να βάλετε το gadget σας σε… ρύζι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ναι διαβάσατε καλά. Τοποθετήστε τη συσκευή σας σε ένα μπολ με ρύζι, αφαιρώντας την μπαταρία αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αφήστε το για όσο περισσότερο μπορείτε (αν είναι δυνατόν και για μέρες) και ίσως αυτό… σώσει τη «ζωή» της.
- Αν τώρα η συσκευή σας έχει λερωθεί από… βρώμικα χέρια ή τις δύσκολες συνθήκες της παραλίας, μην παραλείπετε να την καθαρίζετε συχνά. Και αυτό θέλει την προσοχή του και, μερικές φορές, η υπερβολή δεν κάνει καλό, αντίθετα αρκεί πχ ένα απλό άγγιγμα για να φύγουν κάποιες δακτυλιές ή βρωμιές από την οθόνη.
Όπως και να έχει, η ζέστη και ο ήλιος μάς φτιάχνουν τη διάθεση και, επειδή δε θέλουμε να μας τη… χαλάσει ένα κατεστραμμένο gadget, στις διακοπές πρέπει να προσέχουμε λιγάκι παραπάνω για να το έχουμε.
Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η λύση να αφήσετε όλες τις τεχνολογικές σας αναζητήσεις… σπίτι, αλλιώς σε περίπτωση που πάρετε τα gadget σας μαζί στην παραλία να είστε προσεκτικοί στη χρήση τους.
Πηγή: digitallife.gr